2007. május 23., szerda

A Sarki Obol titkai, avagy Haho a tenger!

Eloszor egy kis szomagyarazat: Herne = sarok a regi angolban Bay = obol

Herne Bay ket (na jo harom) dolog miatt szuper:

1. A Tenger

Egyertelmuen a legjobb dolog a Tenger. Az osszes prospektus, kiadvany meg barmi ami Herne Bayrol szol, ezt emeli ki es nem utolsosorban en is igy latom :).
Barmikor meglatom a tengert, mindig olyan erzes fog el mint a kisgyereket aki ajandekot kapott, egeszen mamoros erzes. Lehet, hogy tengeresznek kene mennem?

A varost 1800-as evek elejen alapitottak, azzal a cellal, hogy a viktorianus holgyek es urak korzozhassanak a tengerparton, meg nyaralgassanak-pihengessenek. Jo kis piheno pavilonok sorakoznak a parton, a tengertol kb. 50 meterre pedig kis hazikok vannak, illetve Bed&Breakfast tipusu szallasok (Bed&Breakfast = Aludj reggelizz aztan tunes:)).

Ket regi, hires epitmeny van a tengerparton: az Oratorony ami 1839-ben epult es a vilag elso onalloan allo oratornya amit csak azert epitettek, hogy diszelegjen (vagy valami ilyesmi, angolul ez igy hangzik: the world's first free-standing purpose-built clock tower)

A masik pedig a molo, ami 1978-ig az Egybesult Kiralysag masodik legnagyobb moloja volt.
A tengerparti Pavilont Edward Heath angol miniszterelnok avatta fel 1978-ban.

Erdekes adatok ugye :) ?

Ezen kivul van egy Fitness Center is, ami colopokon all a tengerben -
Ugy elkepzeltem:
Felpattanok a bringamra letekerek a tengerpartra, uszok egyet a frissito tengerben, bekocogok a Fitnnes Centerbe, lenyomok egy Body Buildinget es aztan fitten hazatekerek.
Ezzel csak egy problema van: nincs futocipom :)!

A vizhomerseklet nagyjabol az "AHHHHHA EZ MARHA HIDEG es SSSSSSZZZZISSSSSSSSZ ez hideg" homerseklet kozott ingadozik a melegebb napokon a batrabb kiscsavok fejest ugralnak a vizbe. Allitolag arrebb van homokos strand is, de itt csak koves.
Nagyon tuti seta/bicikli ut is van a tengerparton ami valoszinuleg a Vikingektol maradt rank (viking coastal way).

De amit nem gyozok hangsulyozni a lenyeg: A TENGER

2. Kertek, hazak, egyebek

A fo reklamszoveg Kentrol ahol Herne Bay is fekszik: The Garden of England, vagyis Anglia kertje.
Rengeteg kertes haziko van itt, es a helyi szabalyozasnak koszonhetoen egyseges kinezettel (nincsnek lila, rozsaszin, citromsarga emeletes hazak).
Szerintem itt minden helyi lakosnak hobbija a kerteszkedes, mert extran gondozott viragoskertek vannak itt. Amikor megerkeztem eppen elkezdett viragozni minden.

Masreszrol talan emiatt is Herne Bay a nyugdijasok paradicsoma is. Rengeteg magan idosek otthona van itt. Mondjuk ezt nem ugy kell elkepzelni, mint Magyarorszagon altalaban, hogy rosszkedvu idos emberek a tomegnyomorban, hanem kellemes panzio jellegu hazikok, jo fizikai allapotu kutyat setaltato, kavezgato elegans holgyek es urak.

Nagyon jo parkja is van a varosnak vilaghaborus emlekmuvel focipalyaval, teniszpalyaval, jo kis romantikus elbujos padokkal.

A foutcara erve jo kis antikvar uzletek is vannak itt ahol allitolag mindig lehet alkudni. Nagyon tetszik az un. Charity shop, amibol legalabb 10 van itt. Ennek az a lenyege, hogy hasznalt, de jo allapotu cuccokat vehetsz nagyon olcson es ezzel tamogatsz fontos ugyeket (hospice, rakkutatas, allatmnhely, hajlektalanok stb) szerintem zsenialis otlet, Magyarorszagon is ki kene probalni!

A masik jo es egyben kihivast jelento dolog szamomra, a Woohlmart ami telis tele van jobbnal jobb es olcso cd-kkel, illetve a Morrison ahol mindig van valami akcios csoki, vagy egyeb hizlalo kaja.

Egyebkent itt profin csinaljak mar amit Magyarorszagon csak kb. 10 eve kezdtek a boltok. Az akciok mindent elboritanak, egyet fizetsz kettot kapsz 5 darab olcsobb egyutt, minden arra megy ki, hogy meg meg meg.....
Ugyanakkor ketsegtelen, hogy ennek megvannak az elonyei is, pl. mult heten harom Magnum jegkremet vettem kb. 200 ft-ert.
Nem tudom ismeritek e a Cadburry csokit, ez is egy jo kis angol dolog extran finom es extran suru angol csoki, majd viszek haza jo sokat! Na ez is altalaban nagyon olcso!

Ami meg feltunt, hogy rengeteg elvivos etterem van: fish&chips, torok, kinai, indiai kajak. Sok helyen a nyugdijasok meg a gyerekek kedvezmenyt kapnak.

Ha egy kis angol hangulatra vagytok csinaljatok otthon fish and chipset: rantott hal + hazi sult krumpli + ecet+so+ zolborsopure+tengeri levego

Hat ennyit mara Herne Bayrol, harmadik dologrol majd maskor.

Ja es ha kepeket is akartok latni a webalbumom cime:
Ide kattints
Na ugye erdemes volt elolvasni! :)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rengeteg idősek otthona?! Jani, akkor még kariert is csinálhatsz odakinn!!!! :-D
Szuperek a képek! És milyen az időjárás? Elég morcosnak tűnt a fotókon...
Rendes tőled, hogy majd hozol cadburry csokit, de ha nem lesz túl sok meg nehéz a cuccod, hozol nekem egy olyan jópofa kavicsot? Köszi!

andristeso írta...

szia, tutti volt a leírás, a képeknek meg különösen örültem, oda is írogattam. Meg is mutatom majd a párocskámnak, hadd nosztalgiázzon, azt hiszem szem nem marad szárazon a Herne'Bay-i napsütötte padok láttán...